“Chemicals are not for pussies” wordt er luid en duidelijk geroepen!

Lifestyleblogger Tess schrijft op haar blog Kleurrijk een goed stuk over de feiten van het maandverband, de tampons en inlegkruisjes. Ik kan je garanderen dat je mond van openvalt… Waarom? Lees maar verder! En vergeet zometeen niet te delen, want elke dame hoort dit te weten!

Vrouwen, wakker worden. Ik meen het: wakker worden. Ik denk dat ik precies een week geleden mijn WTF-momentje van het jaar heb gehad. Tijdens een onschuldige zoektocht over het wereldwijdeweb strandde ik op een TedX AmsterdamWomen-filmpje. Een filmpje waarin Mariah van Yoni vertelt over de chemische troep die wij vrouwen via onze vageintjes opnemen door middel van tampons, maandverband en inlegkruisjes. Maar misschien is het nog wel vreselijker dat we het niet weten!

Vervolgens begon mijn een-week-durende-minionderzoek. Ik had nog nooit stil gestaan bij het feit dat er misschien wel schadelijke stoffen zaten in mijn tampons, inlegkruisjes en maandverbandjes en was geschokt over het feit dat er zo weinig duidelijkheid over bestaat. Heel eerlijk: ik ben totaal niet bekend met scheikundige benamingen. Het is voor mij dus best lastig om zo’n onderzoek te doen. Daarnaast is het een onwijze wirwar van informatie.

Een aantal stoffen die in tampons, maandverband en inlegkruisjes zouden (kunnen) zitten zijn dioxine (een bijproduct van chloor), pesticiden, rayon (houtschaafsel/houtpulp) en asbest. En dat alles nog los van het niet afbreekbare plastic en het feit dat de gebruikelijke opties synthetisch zijn, wat betekent dat het sowieso niet ademt en niet natuurlijk is, wat als risico met zich meebrengt dat er irritaties, schimmelinfecties en allergieën ontstaan. Als ik me bedenk dat een vrouw in haar leven gemiddeld alleen al 11.000 tampons gebruikt, betekent dat dus eigenlijk dat je hele chloorbomen naar binnen werkt.
tampons

Maar dit is dus hypothetisch. Als je goed gaat zoeken kom je erachter dat fabrikanten van ‘intieme hygiëneproducten voor vrouwen’ klaarblijkelijk niet verplicht zijn om op de verpakkingen te vermelden welke producten en stoffen gebruikt worden om het eindproduct, onze tamponi’s en verbandjes, te vervaardigen. Met andere woorden: de Europese Unie heeft geen wetgeving omtrent dit onderwerp. Hierdoor hebben de fabrikanten vrij spel en stoppen we misschien wel ‘Joost mag weten wat voor’ schadelijke troep in onze punani’s.

Tot slot heb ik twee fabrikanten van tampons, maandverband en inlegkruisjes gebeld. Het viel mij op hoe bloedserieus ze mijn vraag opnamen. Ik werd direct doorverwezen naar een persvoorlichter en krijg nog e-mails met uitleg over de herkomst van de producten (een update volgt als ik de e-mails binnen heb). Op de vraag: ‘waarom staat er geen ingrediëntenlijst op de verpakking?’ was het antwoord: ‘Dat is een goede vraag, het zal dan wel niet verplicht zijn. Geen enkele grote fabrikant doet dat, volgens mij.’

Ben ik lekker mee dan. Omdat niemand het doet, doet deze fabrikant het ook niet. Maar hoe zit het met mijn recht om als consument te weten wat ik gebruik? Dan zou het op zijn minst een bewuste keuze kunnen zijn om schadelijke stoffen naar binnen te werken via mijn vageintje of had ik bewust de keuze kunnen maken om het niet te lezen.

De keuze om het bewust niet te weten heb ik (gelukkig) niet meer en als ik iets heb geleerd dan is het: waar rook is, is vuur. De onduidelijkheid die de grote fabrikanten van tampons, maandverband en inlegkruisjes bewust in leven houden zal wel een reden hebben. Maar misschien kan ik het beter over een andere boeg gooien: ik heb de kans om wel zeker te weten wat ik in mijn vagina stop door de producten van Yoni te gebruiken.

Hieronder zie je de producten van Yoni. Ze zijn op dit moment online te bestellen via de site of bij de verkoopadressen die je op de site vindt. Als je zes doosjes besteld, betaal je geen verzendkosten. Een doosje met 16 tampons medium kost €4,10 (klein doosje, oranje Y), een doosje met 16 tampons light kost €3,99 (Klein doosje, roze Y), een doosje met 10 maandverbandjes kost €3,99 (groot doosje, oranje Y) en een doosje met 24 inlegkruisjes kost €3,99 (groot doosje, groene Y).

yoni
Ik ben overtuigd van het feit dat ik de keuze heb om bewustere keuzes te maken in de ‘intieme vrouwelijke hygiëneproducten’ die ik gebruik en heb een doos besteld.

PPS: De slogan van Yoni is: ‘Chemicals are not for pussies’

Wist jij dit al? En wat ga jij vanaf nu doen?

Volg Kleurrijk hier & hier